Kajian | Silaturahmi | Curhat

Pakaian dan Perhiasan Wanita


9/21/2006 01:36:00 PM
Penulis: pondok_muslimah
Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu dan pakaian perhiasan dan pakaian yang berupa takwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur) ~ QS. Al-A'raf: 26 ~

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.
~ QS. An-Nuur: 31 ~


Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
~ QS. Al-Ahzab: 59 ~
Baca Selengkapnya...

3 Komentar:

11:48 PM, Anonymous Anonymous berkata...

"mau minta saran... saya kepikiran terus untuk memakai kerudung/jilbab.. tapi sepertinya suami belum setuju. bagaimana ya?"

 
1:40 PM, Blogger mercy berkata...

"Pada pemahaman saya, anda boleh aje memakai kerudung/jilbab kerana kita dilarang mengikut suami berbuat maksiat kepada Allah s.w.t.
Memakai kerudung/jilbab nampak cantik dan sopan dipandang, pasti suami setuju anda memakainya."

 
3:42 PM, Anonymous Anonymous berkata...

"assalamualaikum,saya teringin sngt mahu berpurdah.Tapi, semua org kte klau hndk berpurdah,jge sembahyang dan sikap dahulu.macam mne yer??"

 

Post a Comment

<< Home